Söz Kulağa , Yazı Uzağa Gider

Daha Yaratıcı , Daha Özgüvenli Nesiller Yaratmak İçin "Yaratıcı Drama ve Faydaları"


   Günümüzde internetin ve teknolojinin milenyum nesline(2000 ve sonrası yıllar) etkisi tartışılmaz.
Özellikle sosyal medya ve internetin yanlış kullanımından dolayı çoğu yeni nesil çocuklarda özgüven eksikliği , pratik düşünememe ve yalnızlık hissi en çok görülen problemlerden sadece birkaçıdır.Bunun nedeni ebeveyn olarak bizlerin yetiştirme konusunda klasikleşmiş yöntemleri benimsememiz ve çocuklarımızın hayal gücüne erişmekte zorluklar çekmemizdir.
   Ülkemizde çocuk gelişiminin artık çok yaygın olarak benimsendiği bu günlerde pedagoji kanalları çocuklarımızın nasıl daha parlak bir zihne sahip olabilecekleri konusunda büyük adımlar atmıştır.Bu büyük adımlardan biride "Yaratıcı Drama"'dır.

    Yaratıcı Drama Nedir ? 


     Tanımsal olarak "Yaratıcı Drama" ; bir grubun üyelerinin yaşam deneyimlerinden yola çıkarak, bir amacın ve ya düşüncenin birçok teknik kullanılarak bir lider eşliğinde canlandırılma sürecidir.Daha açıklayıcı olması açısından yaratıcı drama tekniklerden birini ele alalım. "Dış Ses" ya da "Kafa Sesi" olarak kullanılan teknik, basit bir mimik tekniğidir.Oyunda iki oyuncu olur.Oyunculardan biri dublaj yapma ve el kol hareketleri görevini üstlenir.Yani diğer oyuncuyu seslendirir ve el kol hareketlerini yapar.Diğer oyuncu ise dublaj yapan kişinin anlattıklarına göre ellerini kullanmadan mimikleri ile ona destek olmaya çalışır.Liderin belirleyeceği konu sadece dublaj yapan kişiye söylenir.Böylece mimiklerini kullanacak kişinin önceden kendini hazırlamasının önüne geçilmiş olunur.Bu yöntemle mimiklerini kullanan çocuğun algılama tekniği ve hızı gelişirken , mimiklerini doğru kullanma becerisi gelişir.Ayrıca anlık anlatım hızına yetişebilmesi için hızlı düşünüp uygulama , harekete geçme gibi yeteneklerinin birbiri ile koordinasyonu sağlanır.Bunun yanında dublaj yapan çocuk ise belirtilen konu hakkında "Oyun Adı Altında" içini döker ve konuşma ,cümle kurma , kendini ifade etme gibi becerileri gelişir.Yukarıda anlattığımız teknik yaratıcı dramanın onlarca tekniğinden sadece biridir.
    Genellikle yaratıcı dramanın insanlar üzerinde ilk oluşturduğu algı "Tiyatro"dur.Ancak bu yanlış bir algıdır.Yaratıcı drama tiyatrodan beslenir ancak bir sanat dalı değildir.Yaratıcı drama bir eğitim-öğretim yönetimidir.Önceden ezberlenen metinler,kostümler ve sahne gerektirmez.Yaratıcı dramada "Şuan " vardır.Temelinde doğaçlama vardır ve kişilerde kalıcı gelişimler sağlama amacındadır.En kısa haliyle Yaratıcı Drama ; hayatın provasıdır.

   Yaratıcı Dramanın Faydaları Nelerdir ?



*Yaratıcı dramada , bütün duyu organları etkin biçimde çalıştığı için dikkat,algılama,dinleme,konuşma,bedeni kullanarak anlatım ve yorumlama gibi iletişim becerileri gelişir.

*Bunun yanında kendini daha iyi ifade etmeyi geliştirir ve buda çocuğun utangaçlık,çekingenlik,aşağılık kompleksi gibi duygulardan arınmasını sağlar.Kriz anı yönetimini geliştirir.

*Oyun ile paralel yürütüldüğü için çocuk soyut kavramlar ile teorik kavramları anlayıp ayrıştırır , böylece gerçek hayatta ve içinde bulunduğu karmaşık durumlarda kolaylıkla çözüme ulaşabilir.

*Drama ayrıca çocukların hayal gücünü geliştirmede etkin rol oynar."Mış Gibi Yapmak" üzerine şekillenen drama , liderin yönlendirmeleriyle doğaçlama yapan çocukların akıl sınırlarının genişlediği görülmüştür.

*Drama estetik kaygı taşıyan bir yöntemdir.Bu sebeple drama ile ilgilenen çocuklar iyi,güzel,doğru ayırımını daha net kavrarlar ve uygulamaya geçirirler.

*Drama çocukların hayata karşı eleştirel yaklaşmasını sağlar,yorumlama yeteneklerini geliştirir.Böylelikle her doğru ya da yanlış bilineni koşulsuz kabul etmez , akıl ve mantık süzgecinden geçirerek yorumlama yolunu seçer.Böylelikle sürü psikolojisi taşımaz . özgün ve yaratıcı olur.

*Drama bir grup disiplinidir.Bu yönüyle ekip çalışması , iş birliği , sosyal ilişkiler , iletişime geçebilme gibi sosyal becelerileri gelişir.

*Dramada yapılan çalışmalarda duygular ön plandadır.Buda çocukta duygusal gelişimi destekler.
Günlük sıkıntılarından kurtulup deşarj olmanın en iyi yollarından biridir.Empati kurma becerisini önemli ölçüde geliştirir.Doğaçlamalarda rol oynama tekniği ile bir başkasının yerine geçip , onu hissedip anlama yönü gelişir.Böylelikle çevresine karşı daha duyarlı bir birey olur.

*Dramanın ilk amacı eğitim olsa da bunda kullanılan araç oyun olunca çocuk eğlenir ve mutlu olur.Umut ve iyimserlik duyguları yaratır.

   Aklınıza gelebilecek her konuya uyarlanabilirliği olan drama , eğitimde kalıcı bilgiyi sağlar.Tarih,matematik,müzik,sanat ve benzeri her konuda drama çalışması uyarlanabilir.
Drama , en az 5 yaş ve üzeri çocuklara uygulanabilir.

   Daha yaratıcı ve duyarlı nesiller için drama çocuğunuza verebileceğiniz en güzel hediyedir.


Pelin Öztepe